Η πρώιμη ήβη αποτελεί μια από τις διαταραχές εφηβείας και περιγράφει την εμφάνιση των πρωτογενών και δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου. Αφορά κορίτσια πριν την ηλικία των 8 ετών και αγόρια πριν την ηλικία των 9 ετών. Η πρώιμη ήβη εκτός από σωματικά επηρεάζει και ψυχολογικά το παιδί.

Σε ποιες αιτίες οφείλεται η πρώιμη ήβη και με ποια συμπτώματα εμφανίζεται;

Στα κορίτσια η πρώιμη ήβη συνήθως δεν οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα υγείας. Στα αγόρια όμως συχνά συσχετίζεται με διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος. Λοιμώξεις, ύπαρξη όγκων, ορμονικές διαταραχές, τραυματισμοί ή διαταραχές που σχετίζονται με την εγκεφαλική λειτουργία αποτελούν σπανιότερες αιτίες εκδήλωσης αυτής της διαταραχής.

Τα σημάδια της πρώιμης ήβης εξαρτώνται από το φύλο του παιδιού. Τα κορίτσια εμφανίζουν ανάπτυξη των μαζικών αδένων, έναρξη της εμμήνου ρύσεως, ακμή, τρίχωση στο εφήβαιο και ταχύτερη αύξηση του αναστήματος. Τα αγόρια αποκτούν πιο βαθιά φωνή, τρίχωση σε πρόσωπο και εφήβαιο και αύξηση μεγέθους των γεννητικών οργάνων τους.

Τι είναι η μερική πρώιμη ήβη;

Μικρή μερίδα των παιδιών μπορεί να εμφανίσει μερική πρώιμη ήβη. Με τον όρο αυτό περιγράφουμε την εμφάνιση των σημαδιών της εφηβείας σε πολύ μικρές ηλικίες, μέχρι δύο ετών. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ανάπτυξη του μαστού ακόμη και κατά τους πρώτους μήνες ζωής του κοριτσιού, η οποία μπορεί να υποχωρήσει ή να συνεχίσει να υφίσταται χωρίς επιπλέον αλλαγές που συνδέονται με την εφηβεία. Φυσικά σε μια τέτοια περίπτωση η επίσκεψη στον ενδοκρινολόγο είναι επιτακτική, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πραγματικής πρώιμης ήβης ή άλλων παθήσεων. Στην πλειονότητα τέτοιων περιστατικών δεν απαιτείται θεραπεία.

Πώς θα διαγνωστεί η πρώιμη ήβη;

Η πρώιμη ήβη διαγιγνώσκεται μέσω εξετάσεων που περιλαμβάνουν ακτινογραφία άκρας χειρός και υπερηχογράφημα γεννητικών οργάνων, μαγνητική τομογραφία και τεστ διέγερσης με χορήγηση LHRH ενδοφλέβια (μπορεί να γίνει στο Παίδων ΜΗΤΕΡΑ).

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η πρώιμη ήβη;

Ανάλογα με την αιτία που την προκάλεσε, το παιδί λαμβάνει και την αντίστοιχη θεραπεία. Όταν το τεστ διέγερσης είναι θετικό τότε ο γιατρός θα χορηγήσει GnRH ανάλογο χωρίς δράση (μια φορά το μήνα) για να καθυστερήσει την ανάπτυξη του παιδιού και να αναστείλει την εφηβεία.

Στο νοσοκομείο Παίδων ΜΗΤΕΡΑ λειτουργεί τμήμα Παιδικού – Εφηβικού Διαβήτη με υπεύθυνο τον Παιδίατρο – Ενδοκρινολόγο Νικόλαο Κεφαλά. Η ομάδα του τμήματος απαρτίζεται από νοσηλευτές, παιδοενδοκρινολόγο – διαβητολόγο, ψυχολόγο και κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο, οι οποίοι αναλαμβάνουν να νοσηλεύσουν, να στηρίξουν και να εκπαιδεύσουν παιδιά  με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, τόσο στην αρχική διάγνωση όσο και στην μετέπειτα πορεία.