Οι διαταραχές έμμηνου ρύσεως σε ένα κορίτσι μπορεί να σχετίζονται με διάφορους παράγοντες όπως για παράδειγμα με το αυξημένο στρες, την υπερβολική άσκηση, την παχυσαρκία, αλλά και με παθήσεις όπως το σύνδρομο Turner, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή οι διαταραχές θυρεοειδούς.

Πώς ταξινομούνται οι διαταραχές έμμηνου ρύσεως ;

Οι διαταραχές εμμήνου ρύσεως  ταξινομούνται με βάση τη διάρκεια του κύκλου και με βάση την ποσότητα του αίματος. Έτσι, χωρίζονται σε συχνομηνόρροια, αραιομηνόρροια, πρωτοπαθής και δευτεροπαθής αμηνόρροια (σε ενήλικες γυναίκες) και σε ολιγομηνόρροια, μηνορραγία, πολυμηνόρροια, μητρορραγία.

Διαταραχές έμμηνου ρύσεως : Φυσιολογικός κύκλος

Η έμμηνος ρύση φυσιολογικά ξεκινά σε κορίτσια ηλικίας 10 έως 15 ετών. Αποτελεί την αποβολή αίματος από τον κόλπο μία φορά το μήνα. Κάθε κύκλος εμμήνου ρύσεως έχει διάρκεια 28 ημερών. Η διατήρηση αυτής της σταθερής πορείας βασίζεται στην ισορροπία των ορμονών προγεστερόνης και οιστρογόνων. Οτιδήποτε προκαλέσει διαταραχή στα επίπεδα των ορμονών, οδηγεί σε διαταραχή του κύκλου.

Πώς γίνεται η διάγνωση και θεραπεία για τις διαταραχές έμμηνου ρύσεως;

Ο ενδοκρινολόγος θα ζητήσει να πραγματοποιηθεί μια σειρά εξετάσεων που περιλαμβάνει αιματολογικό έλεγχο, ορμονικό έλεγχο, και υπερηχογράφημα. Ο γιατρός θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα και θα συστήσει την ανάλογη θεραπεία. Σε περιπτώσεις διαταραχών εμμήνου ρύσεως λόγω διαταραχών θυρεοειδούς η αγωγή θα είναι φαρμακευτική.