Η ραχίτιδα είναι μία διαταραχή κατά την οποία τα οστά του παιδιού είναι πιο μαλακά και ευαίσθητα με αποτέλεσμα να είναι επιρρεπή σε κατάγματα και παραμορφώσεις. Προκαλείται λόγω:

  • μειωμένης απορρόφησης ασβεστίου εξαιτίας μειωμένης πρόσληψης γάλακτος
  • ανεπάρκειας της βιταμίνης D λόγω διατροφής ή ελλιπούς έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία

Η διαταραχή αυτή χωρίζεται σε ήπια, μέτρια και σοβαρή.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η ραχίτιδα;

Τα βρέφη που πάσχουν συχνά εμφανίζουν σπασμούς, έχουν πολύ μαλακό κρανίο και εξαιτίας των παραμορφώσεων στην περιοχή του θώρακα είναι πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις του αναπνευστικού. Επίσης παρουσιάζουν καθυστερημένη ανάπτυξη και μυϊκή αδυναμία με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να σταθούν και να βαδίσουν. Σταδιακά με την πάροδο των ετών γίνονται πιο μαλάκα και τα υπόλοιπα οστά του σώματος, προκαλούνται παραμορφώσεις στα κάτω άκρα και σε σοβαρές περιπτώσεις στην σπονδυλική στήλη. Σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις στα δόντια, τα οποία αναπτύσσονται καθυστερημένα.

Πώς διαγιγνώσκεται η ραχίτιδα;

Η διάγνωση τίθεται με βάση τα αποτελέσματα της κλινικής εξέτασης του παιδιού, του εργαστηριακού ελέγχου και των ακτινογραφιών.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ραχίτιδα;

Στόχος του γιατρού είναι να καθορίσει την αιτία που προκάλεσε την νόσο και στη συνέχεια να την εξαλείψει. Για παράδειγμα ραχίτιδα που προκλήθηκε λόγω ανεπάρκειας τη βιταμίνης D, θα αντιμετωπιστεί με αλλαγή στην διατροφή του παιδιού και χορήγηση της βιταμίνης.