Η υποασβεστιαιμία ανήκει στις διαταραχές μεταβολισμού οστών και είναι αποτέλεσμα των χαμηλών επιπέδων ασβεστίου στο αίμα (κάτω από 8,5 mg / dL). Το ασβέστιο είναι πολύ σημαντικό για την ομαλή διεξαγωγή πολλών λειτουργιών του οργανισμού, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η υποασβεστιαιμία;

Τα παιδιά που γεννιούνται με αυτή την διαταραχή παρουσιάζουν μυϊκή αδυναμία και καθυστερημένη ανάπτυξη, σπασμούς, διάρροια, κράμπες και ατελή σχηματισμό των δοντιών. Την περίοδο της προεφηβείας το χαμηλό ασβέστιο επηρεάζει ιδιαίτερα τα κορίτσια, δυσχεραίνοντας την ανάπτυξη των χαρακτηριστικών του φύλου τους και καθυστερώντας την έναρξη της εφηβείας.

Σε ποιους λόγους οφείλεται η υποασβεστιαιμία;

Η εκδήλωση υποασβεστιαιμίας σχετίζεται με ανεπάρκεια της βιταμίνης D, απώλεια ασβεστίου, έλλειψη μαγνησίου σε πολλές περιπτώσεις με ενδοκρινοπάθειες (όπως ο υποπαραθυρεοειδισμός).

Πώς μπορεί να διαγνωστεί η υποασβεστιαιμία;

Αρχικά ο ενδοκρινολόγος θα ζητήσει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό του παιδιού και των γονέων για να αποκλείσει κάποια γενετική διαταραχή που σχετίζεται με αυτή την πάθηση και στη συνέχεια θα ζητήσει να γίνει εργαστηριακός έλεγχος για τη μέτρηση των επιπέδων:

  • ασβεστίου (ολικού και ιονισμένου)
  • φωσφορικών
  • μαγνησίου
  • κρεατινίνης
  • παραθορμόνης
  • βιταμίνης D

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η υποασβεστιαιμία;

Η αντιμετώπιση της πάθησης εξαρτάται από το αίτιο και την βαρύτητα των συμπτωμάτων. Στόχος του γιατρού είναι να θεραπεύσει τα συμπτώματα και να εξαλείψει τις επιπλοκές. Συνήθως χορηγείται ασβέστιο και βιταμίνη D. Η παρακολούθηση του παιδιού από τον ενδοκρινολόγο είναι πολύ σημαντική.